HTML

BudgetPillow

Egy társaság, ami nem vesz komolyan, és még ír is erről!

GoldenBlog Szavazás

Facebook Oldalunk

Maci vs. Nintendo - mivel játsszon a gyerek?

2012.02.15. 20:04 analdie

Gyakori olvasóinknak meglepő lesz az alpári stílus elhanyagolása ebben a cikkben, de mégis csak egy verseny. És igen csak a nyereményre hajtok... de hát ki nem?
Nagy kérdés ez azoknak a körében akik nagyon maradiak és iszonyatosan féltik a gyereküket a csúnya gonosz videojátékoktól, miközben a gyerek orrba-szájba nézi a horrorfilmekben halomra összekaszabolt hullák Hortobágy-méretű kiterjedését. De nembaj, legyen csak a csúnya videojáték a hibás...

Bevallom, nagy kocka vagyok. PC, PS1, PS2, Gameboy Color, PSP. Minden lom van, szinte már gyűjtöm, sőt medvém is akad. Kiskölökként én is a sárga kazis lengyel piacos Nintendo copy-t koptattam, el is ment az évek alatt négy, és az összes zsebpénzem a gépekre meg a kazikra ment. Akkoriban csak az összenyomott Gooba volt az, ami erőszakot árasztott a játékokból. Aztán megkaptam a PC-m. Onnastól csak lefelé vezetett az út. Soldier of Fortune, Blood Rayne, GTA. Emlékszem, egyszer szólt rám egész életemben anyám, hogy ezt ne játszd fiam. Én játszottam. Majd jöttek az FPS-ek. Counter Strike, másfél évig, Call of Duty, még több GTA, és valahogy sohasem éreztem azt, hogy nekem most le kell csipázni annak a fószernak a fejét. Azok pedig, akik egy játéktól megőrülnek, azok vagy idegileg gyengék, nyomorultak, életképtelen barmok, vagy csak kihasználják a "Kend rá a Videojátékra" taktikát. Nagyon szeretett téma ez az ügyvédek körében, egy aduász, amit mindig kihasználnak, de semmire sem mennek vele. Szánalmas. Az én gyerekkoromban is megtalálhatóak voltak az offline szórakozások, mint például a LEGO, vagy a Batman figurák halálos Mortal Kombat mérkőzései vagy a biciklis Carmageddon.

Nagy mértékben függ, hogy mit választ a gyerek a szülőhelyétől, a neveltetésétől és, hogy a szülei befásult, szűk látókörű, a korral haladni képtelen emberek vagy engedékenyek és odafigyelnek a gyerekre, akár szóbeli, akár a Szülői Beállítások használatával.

A videojáték nem rossz, a sajtó teszi azzá. Múltkor a Bors is leközölt egy offenzív cikket a videojátékok káros hatásairól. Mint már mondtam, szánalmas. Ha nem lennének ilyen dolgok a médiában, akár itthon, vagy külföldön nem kéne ilyen témákat sem felhozni .

Szerintem a döntés legyen a gyereké: belemerülni a videojátékok világába, lehengerlő történeteibe, a köré épülő kultúrába, tradícióba és megismerkedik a morális értékekkel amiket tanítanak, vagy kint labdázni a haverokkal, bandázni, barátokat szerezni, felejthetetlen történeteket élni át a spanokkal. Mind két út szép, de a legjobb, mint minden másban, az, ha az arany középutat találja meg az ember. A lényeg, NE a szülő döntsön. Ez már egy másik generáció, más értékekkel, kultúrával.
NE a szülő döntsön!

Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul:
www.teszvesz.hu/bloggerverseny
Jelentkezz Te is!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://budgetpillow.blog.hu/api/trackback/id/tr234114983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fafej 2012.04.16. 21:52:35

Bocsi,de az én kölkem felnőtt koráig nem játszott mással csak normális játékkal,továbbá olvasott-valódi könyveket.És csodák csodája,normális felnőtt lett belőle,ellentétben azokkal a tanítványaimmal,akik ilyen idióta videójátékokkal játszanak építőkocka helyett és még hülyébb rajz-és horrorfilmeket meg pankrációt néznek órák hosszat (olvasás helyett),és azt hiszik,hogy ez a valóság.Én meg hülye vén elmaradott tyúk vagyok,aki ezek ellen ágál.A suliban meg a tanulás nem menő.

nuholek 2012.04.16. 22:01:33

"...és megismerkedik a morális értékekkel amiket tanítanak..."

Gratulálok a videojátékokból megismert és általad követett morális értékekhez! (ironikus szmájli)

M'ilka tehén 2012.04.16. 22:03:22

Bocsi te kis drágaság, de bizony a szülő dönt. Abban a szent, vagy épp elátkozott pillanatban, mikor eldönti a frankó kis baba áruházban, hogy kiskacsás zenélő-forgót vesz amit fel kell húzni, vagy éppen a nagyságrendekkel nagyobb összegért kapható, elemet teszel bele, és megy amíg le nem merül bébi szórakoztató villogó, esőerdő hangot adó netovábbot választja. Vagy azt választja, hogy sarkon fordul, és egy kéznél lévő ismerőssel,( vagy ne adj' Isten, az internet bőséges tárházát használva önmaga)horgol(tat) néhány színes akármit, apukával meg megoldatja, hogy az bezony lógjon a ded feje felett!! A szülő dönti el, hogy mivel kezdi a gyereket hülyíteni, és a villogó, zenélő képesség fejlesztőtől egyenes út visz a leültetem elé, és kussol típusú játékokig. Így van ez, barátocskám! Nálunk nincs betiltva a számítógépes játék, viszont nagyon érdekes, hogy a 12 éves lányom pl. tanyát tart fent a neten, és a ma már gagyinak számító Tarzan a kedvence, ha pc-s játékról van szó... A lényeg, hogy attól kezdve a szülő dönt, mikor azt mondja a pozitív terhességi tesztet a kezében fogva: "akarom ezt a gyereket" , és mint minden szülőnek, joga van elrontani. Mert nincs tuti recept, így sok emberből, aki a "csúnya, gonosz szám.gépes játékokon" nőtt fel , nos lehet rendes ember. Viszont családon belül van olyan is, aki emiatt lógott a suliból, hazudott és csalt, és meglopta a saját anyját, és nagyszüleit, csak mert kellett a pénz, hogy a gépe jobban bírja a játékot. Egyke gyerek, 1000-res fordulatú popó nyalással elindítva az életben. Ő választott, az anyja meg megvette, vagy épp össze dobatta rá a pénzt... Mindenki úgy rontja el a saját életét, ahogy akarja! Csak másokat ne keverjen bele :P

dialogus 2012.04.23. 20:05:30

M'ilkatehénnek igaza van. A szülőnek KÖTELESSÉGE donteni!!!

Egy gyereket 4 éves koráig lehet - sőt KÖTELEZŐ SZÜLŐI FELADAT - megalapozni: rendre szoktatni, illemre nevelni, alap értékrendhez szoktatni. Ez után már csak csiszolgatni lehet a saját hozott génállományának negatív/pozitív hajlamait és a tágabb környezetből felszedett szokásokat, eszméket.

Nincs tehát túl sok idő arra kiképezni szemünk fényét, hogy a jót meg tudja különböztetni a rossztól, netán meg is védje magát a negatív szellemi/fizikai behatásoktól. Nagyon intenzív odafigyelés, törődés a sikeres és boldog gyerekkor titka. Ebbe pedig bármilyen játék belefér, aminek a HASZNOS OLDALÁT tanítjuk meg ALKALMAZNI.

Aki ezt az időt jól ki tudja használni, annak mindig jó marad a kapcsolata a csemetével, kis zökkenőként éli meg a kamaszkort a gyerekkel, mert megmarad a bizalom egymás iránt.

Ha valakinek kérdése van a témában, szívesen adok tippeket helyzetek megoldására. (Pl. hogyan etessem meg a petrezselymes szósz, hogyan fektessem le időben, hogyan vegyem rá a rendszeres olvasásra, kell-e tanulni a gyerekkel, hogy jól tanuljon, hogy lehet összekötni a számítógépes játékokat a nyelvtanulással, stb.)
süti beállítások módosítása